HomeHome

Erik Cox
Uitvaartbegeleider

Creatief binnen elke context, met resultaat als doel.

Op deze pagina vertel ik over hoe het is om uitvaartbegeleider te worden. Op het eerste gezicht lijkt dit volledig anders dan grafisch ontwerpen. Toch komen beide voort uit dezelfde onderliggende laag: zorg, aandacht voor details en het inschatten en vertalen van wensen.

Inmiddels begeleid ik uitvaarten met égards.


Uitvaartbegeleider worden: : update #9 (over de verzorging van overledenen) - 15 september 2019 (1:30)

Video: Uitvaartbegeleider worden: update #8 (over de naam en het logo) - 20 augustus 2019 (2:26)

Video: Uitvaartbegeleider worden: update #7 (over de vormgeving van rouwbrieven) - 16 augustus 2019 (2:27)


Uitvaartbegeleider worden: een update - 10 augustus 2019 (1:20)


Uitvaartbegeleider worden: een update - 4 augustus 2019 (1:06)


Uitvaartbegeleider worden: een update - 19 juli 2019 (1:00)


Uitvaartbegeleider worden: een update - 6 juli 2019 (1:17)


Uitvaartbegeleider worden: een update - 6 juni 2019 (0:56)


Uitvaartbegeleider worden: een update - 30 mei 2019 (0:59)


Den Haag, 30 december 2018

Dit jaar heb ik, naast mijn opleiding tot uitvaartverzorger, zeven maanden in dienstverband in de uitvaart gewerkt: zes maanden als verzorger van overledenen en één maand als medewerker in een crematorium.
Na ruim 28 jaar van zelfstandig ondernemerschap is hiermee een volledig nieuwe wereld voor me opengegaan. 

Vanaf 1 januari pak ik de draad weer op van mijn eenmanszaak: als grafisch ontwerper én als uitvaartbegeleider.
Wat dat laatste betreft met uitzicht op veel praktijkervaring. Gesina Versteeg van Wende Uitvaartzorg is bereid mij haar vak te leren. Op korte termijn zal ik dan dus al inzetbaar zijn om zelfstandig onderdelen van een uitvaart voor anderen te kunnen verzorgen.

M 06 19 538 402
E erikedje-imageerikcox.nlDen Haag, 23 november 2018

Vandaag de laatste werkdag bij de onderneming waar ik de afgelopen 6 maanden geleerd heb hoe je een overledene overbrengt op brancard, verzorgt, kleedt, in de kist legt en opbaart.

Naast de opleiding tot uitvaartverzorger, hoop ik voor mijzelf - tot aan mijn diploma - een ad hoc leer/werktraject te kunnen realiseren waarin ik zoveel mogelijk ervaring opdoe in de, aan een uitvaartbegeleider, direct gerelateerde beroepen. Ik denk dat het me zal helpen om uiteindelijk een betere uitvaartbegeleider te worden.

Een eenvoudige verzorging kan ik nu aan een overledene geven. Drager, bedienaar, medewerker in een crematorium of bij een begraafplaats: ik hoop in die functies de komende 12 maanden voor korte of langere tijd werkzaam te kunnen gaan zijn.Den Haag, augustus 2018


Video (2:31): Zoals in dit ballet van Pina Bausch - dit gedeelte uit ‘Café Müller’ - zó hoop ik er te kunnen zijn, straks, als uitvaartbegeleider: obstakels op tijd weghalen zodat nabestaanden zich niet stoten.
Den Haag, juli 2018

Na 28 jaar gewerkt te hebben als zelfstandig grafisch ontwerper / kunstenaar (www.erikcox.nl) start ik in september bij Docendo met de opleiding tot uitvaartverzorger. Van juni tot en met november dit jaar ben ik in dienst bij Post Mortem in Leiden, waar ik leer van hun vaardigheid en deskundigheid bij het overbrengen op brancard, het verzorgen, kleden, in de kist leggen en opbaren van overledenen. 
Op het eerste gezicht lijkt dit volledig anders dan grafisch ontwerpen. En toch komen beide voort uit dezelfde onderliggende laag: zorg, aandacht voor details en het inschatten en vertalen van wensen. Bij het grafische werk konden (en kunnen) de opdrachtgevers vertrouwen op mijn typografische vakkennis en creativiteit. Deze opgedane ervaring en dezelfde karaktereigenschappen zijn van belang bij het samen met de nabestaanden voorbereiden van een uitvaart. Dáár ligt mijn kracht: in het met tact begeleiden, nuances aanvoelen en het op de achtergrond, tegelijk ook de praktische zaken, rustig en gedegen regelen. Binnen de mogelijkheden het maximale bereiken en met gevoel voor decorum te komen tot een afgewogen, treffend vormgegeven laatste beeld.


To top uitvaart